Registruokitės šeimos gydytojo konsultacijai patogiai ir greitai jau šiandien!

I – V 07:00-21:00

VI – VII 08:30-20:00

lt

Jūsų krepšelis yra tuščias

Išsirinkę tyrimus spauskite mygtuką "Į krepšelį"

Registracija

Ne tik karščio bangos: šeimos gydytoja paaiškina, kodėl menopauzės metu „maištauja“ žarnynas

Perimenopauzės ir menopauzės laikotarpiu dažnai netikėtai atsiranda pilvo pūtimas, raižymas, spaudimo ar tempimo pojūtis, o kartais tampa iššūkiu suvirškinti anksčiau įprastą maistą. „Rezus“ klinikoje dirbančios, šeimos gydytojos Ritos Simonaitytės teigimu, šiuo gyvenimo etapu moterų virškinamasis traktas gali būti ypač jautrus hormoniniams pokyčiams. Todėl svarbu rūpintis ne tik mityba ir fiziniu aktyvumu, bet ir emocine sveikata – žarnynas ne veltui vadinamas „antrosiomis smegenimis“. 

Kaip hormonų pokyčiai veikia žarnyną

Pasak gydytojos R.Simonaitytės, perimenopauzės laikotarpiu (likus 4–10 metų iki menopauzės) moters organizme ima keistis pagrindinių lytinių hormonų – estrogeno ir progesterono – pusiausvyra. Šie hormonai veikia ne tik nuotaiką ar miegą, bet ir virškinimo sistemą bei bendrą organizmo būklę. Hormoniniai pokyčiai perimenopauzės ir menopauzės laikotarpiu dažnai veikia virškinimo sistemą, todėl moterys gali susidurti su įvairiais nemaloniais simptomais. Estrogeno ir progesterono svyravimai sulėtina medžiagų apykaitą, keičia žarnyno judrumą, todėl dažnai pasireiškia pilvo pūtimas, sunkumo ar pilnumo jausmas žarnyne, vidurių užkietėjimas, atsirūgimai po valgio ar net apetito pokyčiai.

Šiuo laikotarpiu ypatingai svarbu pasirūpinti žarnyno mikrobiotos pusiausvyra. Svarbus vaidmuo atitenka probiotikams, prebiotikams ir skaiduloms. Probiotikai – tai gyvos naudingosios bakterijos, padedančios palaikyti sveiką žarnyno mikroflorą, mažinti pilvo pūtimą, stiprinti imunitetą. Prebiotikai – maistinės medžiagos, kurios maitina gerąsias bakterijas ir skatina jų dauginimąsi. Jų gausu česnakuose, svogūnuose, poruose, šparaguose, taip pat bananuose, obuoliuose bei avižose. Skaidulos, kurių gausu daržovėse, vaisiuose, ankštinėse kultūrose ir pilno grūdo produktuose, užtikrina reguliarų žarnyno darbą, mažina vidurių užkietėjimo riziką ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Reguliarus šių maistinių medžiagų vartojimas gali ne tik pagerinti virškinimą, bet ir teigiamai paveikti nuotaiką bei bendrą savijautą šiuo jautriu gyvenimo etapu.

Labai svarbu stebėti savo kūną, jei pradeda nuolatos kamuoti vidurių užkietėjimas, pilvo skausmai ar kiti simptomai kurių nebuvo, tai yra signalai kreiptis į gydytoją.

Ką valgyti, kad savijauta būtų geresnė?

Perimenopauzės ir menopauzės laikotarpiu į mitybą verta įtraukti kokybiškų gerųjų riebalų šaltinių, tokių kaip alyvuogių aliejus, avokadai, riešutai, riebios žuvys, menkių kepenėlės. „Gerieji riebalai padeda palaikyti ląstelių elastingumą, gerina medžiagų apykaitą ir prisideda prie detoksikacijos procesų. Jie taip pat būtini lytinių hormonų veiklai“, – sako R.Simonaitytė.

Labai svarbu šiuo laikotarpiu užtikrinti tinkamą kiekį baltymų. Baltymai itin svarbūs, nes padeda lėtinti natūralų raumenų masės sumažėjimą, kuris šiuo gyvenimo etapu vyksta sparčiau dėl hormoninių pokyčių. Be to, baltymai prisideda prie ilgesnio sotumo jausmo, todėl padeda kontroliuoti svorį ir mažina emocinio persivalgymo tikimybę. Tinkamas baltymų kiekis užtikrina didesnį energijos lygį bei geresnę savijautą kasdien.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja kasdien gauti ne mažiau kaip 1,0–1,2 g baltymų vienam kilogramui kūno svorio, kad būtų palaikoma raumenų masė, kaulų tvirtumas, hormonų veikla bei imuninė sistema. Tuo tarpu moterims, kurios yra fiziškai aktyvios, sportuoja ar siekia išsaugoti bei atstatyti raumenis, patartina baltymų kiekį padidinti iki 1,2–1,5 g/kg kūno svorio per dieną.

„Perimenopauzės ir menopauzės metu svarbu valgyti daugiau baltymų, mažinti paprastųjų angliavandenių ir sočiųjų riebalų kiekį. Didesnį kiekį dienos maisto turėtume suvalgyti dienos pradžioje, o desertais mėgautis iki 14–15 valandos. Be to, alkoholis gali stiprinti įvairius su hormonų pokyčiais susijusius simptomus, todėl jo vartojimą reikėtų riboti arba visiškai atsisakyti“, – pataria gydytoja.

Daugiau skaitykite naujienų portale lrytaslt.