I – V 07:00-21:00

VI – VII 09:00-20:00

Jūsų krepšelis yra tuščias

Išsirinkę tyrimus spauskite mygtuką "Į krepšelį"

Registracija internetu

Jersiniozė

„Šaldytuvų ligos“ – jersiniozės atvejų nustatome vis daugiau.

Jersiniozė – infekcinė liga, kurią sukelia Y. Enterocolitica, Y. Pestis ir Y. Pseudotuberculosis bakterijos. Užsikrečiama suvalgius apkrėstų daržovių, mėsos produktų, nes bakterijų nešiotojai gali būti šunys, katės, kiaulės, galvijai ir ypatingai graužikai (pelės, žiurkės). Bakterijos dauginasi +5°C – 25°C temperatūroje.

Inkubacinis periodas – nuo 15 val. iki 4 parų.

Ligos požymių pasireiškimas priklauso nuo žmogaus organizmo atsparumo, užkrato dozės, sukėlėjų patogeniškumo bei ligonio amžiaus. Mažiems vaikams liga dažniausiai pasireiškia karščiavimu, pilvo skausmu, viduriavimu, neretai su krauju išmatose. Šie simptomai paprastai trunka 4 – 7 dienas, kartais iki 3 savaičių. Vyresniems vaikams ir suaugusiems asmenims dominuojantys požymiai gali būti tik karščiavimas ir pilvo skausmas, todėl neretai infekcija simuliuoja apendicitą.

Jersiniozės simptomai:

  • skrandžio ir žarnyno skausmai;
  • temperatūra gali sukilti iki 38-39°C ir daugiau;
  • skausmai dešinės apatinės pilvo pusės (dažnai įtariamas apendicitas, moterims – dešinės kiaušidės uždegimas);
  • gali būti dažnas (košės pavidalo) tuštinimasis;
  • bėrimas, pasireiškiantis raudonais, niežtinčiais spuogais, kurie atsiranda tik ant galūnių ir liemens srity;
  • gali būti padidintas prakaitavimas, silpnumas.

Sumažinti užsikrėtimo jersinijomis rizikai patariama:

  • Vartoti tik pakankamai termiškai apdorotą gyvūninį maistą;
  • Vartoti tik pasterizuotą arba virintą pieną ir jo produktus;
  • Kruopščiai plauti daržoves, vaisius prieš vartojimą;
  • Plauti rankas su muilu prieš valgį, po sąlyčio su gyvūnu bei žalia mėsa;
  • Kruopščiai plauti rankas prižiūrint kūdikį, jo žaislus, buteliukus ar čiulptukus;
  • Vengti kryžminio maisto užteršimo virtuvėje: naudoti atskiras pjaustymo lenteles žaliai mėsai ir kitiems produktams, kruopščiai valyti ir dezinfekuoti virtuvės aplinką po žalios mėsos, daržovių dorojimo;
  • Saugoti dirvožemį ir vandens šaltinius nuo užteršimo žmonių ir gyvūnų fekalijomis;
  • Tinkamai prižiūrėti namų augintinius ir nepamiršti plauti rankų po sąlyčio su jais;
  • Saugoti daržovių atsargas nuo graužikų, juos naikinti.

Anti-Yersinia IgA antikūnų nustatymas – skirtas ūmiam ligos periodui nustatyti.

Anti-Yersinia IgG antikūnų nustatymas – skirtas nustatyti lėtinės ligos eigą, taip pat įvertinti gydymo efektyvumą.

Komplikacijos: gali pasireikšti po 1-2 savaičių nuo ligos pradžios. Gali komplikuotis į poliartritus (pažeidžiami didieji sąnariai), Reiterio sindromą, infekcinį – alerginį miokarditą.